Dzisiaj będzie słodziutko, kiedyś miałam przyjemność spróbować cynamonowych bułeczek i długo szukałam odpowiedniego przepisu aż znalazłam na http://zpiekarnika.blogspot.com/ no i oczywiście musze się nim podzielić. Bułeczki są wyśmienite , robi się szybko a jeszcze szybciej znikają ;)))
nawet udało mi się zrobić foto relację prawie krok po kroku.
Składniki: Nadzienie:
1/2 kg mąki kilka łyżek cukru
2 jaja kilka łyżeczek cynamonu
1 żółtko 100g masła
50g drożdży 1 białko do smarowania
100g cukru
100g masła
1 szkl. mleka
szczypta soli
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy, dodajemy ciepłe mleko, cukier i łyżkę mąki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jak zaczyn wyrośnie wlewamy do mąki, wbijamy jaja i żółtko, zagniatamy ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ręki wlewamy ciepły tłuszcz i ponownie zagniatamy aż się wchłonie, a ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Rozpuszczamy pozostałe masło, którego użyjemy do nadzienia, cynamon mieszamy z cukrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na stolnicy na placek o gr. ok 0,5cm. Smarujemy masłem i grubo posypujemy cukrem z cynamonem. Następnie placek zwijamy w ścisły rulon i kroimy plasterki grubości 2cm, ślimaczki wkładamy do papilotek, smarujemy białkiem i odstawiamy do wyrośnięcia a następnie pieczemy 15-20min w 200 stopniach.
Z tej porcji wychodzą trzy takie blachy
Smacznego
Mój kochany pomocnik!!!
Pozdrawiam słodziutko!!!