Kojarzy nam się z latem i cierpkim kwaskowatym smakiem, co lepsze wszyscy myślą że to owoc a tak naprawde jest warzywem. O czym mowa o rabarbarze, który jest nie doceniany w naszym menu. Byc może sprawia to jego kwaskowaty smak, który idealnie orzeźwia słodycz deserów. Ostatnio wypróbowałam przepisik na ciacho i chętnie się z wami podzielę. Ciasto jest łatwe,tanie, szybko się robi a efekt końcowy Nieeeebo w gębie!!!!
OŚNIEŻONE GÓRSKIE SZCZYTY ( tj. Rabarbarowa delicja po mojemu ;) )
150g masła
150g cukru
1 cukier waniliowy
5 jaj
150g mąki
100g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500g ranarbaru
50g posiekanych migdałów
2 łyżki wiórków kokosowych
200g cukru
Masło wyjmij wcześniej z lodówki. Miękkie ucieraj dłuższą chwilę, dodaj cukier i cukier waniliowy, ucieraj aż zmieni się w puch. Dodoaj 3 żółtka i 2 całe jaja, ucierając dodaj przesiane mąki i proszek. Dobrze zmiksuj i przelej do tortownicy wyłożonej papierem.
Rabarbar opłucz, obierz z włókien i pokrój na kawalki (2-3cm), ułóż na cieście lekko dociskając. Wstaw do piekarnika na 25min w 180st.C
Białka z trzech jaj ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj aż piana będzie gładka. Na koniec dodaj migdały i wiórka. Wyłóż pianę ciasto i piecz jeszcze 30min.
Prezentuje sie tak:
SMACZNEGO!!!
wygląda przepysznie i przedoskonale i jak bedziesz zamieszczała takie pyszności i do tego dawała przepisy to przytyję przez Ciebie:)
OdpowiedzUsuńno to juz wiem co dzisiaj upiekę;-)))))))))))))))))pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń